Jak vyfotit obraz ?!


Chcete si nafotit vlastní výtvarné dílo a nevíte jak na to? Právě pro vás tu máme několik základních tipů, jak dosáhnout kvalitní fotografie vašeho obrazu či olejomalby. Základem je vhodně zvolené osvětlení a správně nastavený fotoaparát.

1. Osvětlení - je zapotřebí, aby světlo dopadající na obraz bylo rozptýlené, tedy rovnoměrně rozložené. Pokud nevlastníte kvalitní ateliérové osvětlení, můžete nafotit obraz venku. Především u olejomalby dochází k odrazu světelného zdroje z lesklého povrchu plátna, který pak komplikuje vyfocení díla. Tím se dostáváme k dalšímu bodu a to je směr světla.



2. Směr světla -  Především při umělém osvětlení umístěte světelný zdroj tak, aby se světlo neodráželo zpátky do objektivu fotoaparátu. Venku nefoťte na přímém slunci. Vhodnější je polojasný den s rozptýleným světlem.
 
 
3. Nastavení fotoaparátu - Přístroj umístit na stativ nebo na jinou pevnou podložku, vypnout blesk, nastavit ISO 100, Vyvážení bílé cca 5000 K, nastavit formát RAW pro další úpravy ve photoshopu.
4. Editace - Při focení není nutné příliš zoomovat na focený objekt. Oříznutí nežádoucího okolí můžeme provést až následně v editoru. Pokud chcete dosáhnout maximálního rozlišení, vyfoťte obraz na několik částí, které lze později v editoru spojit dohromady.
 
 
 

Comments

Popular Posts