Malířská paleta

Jeden z dalších příspěvků, který jsem vytvořil pro www.artinstitut.cz

Malířská paleta je běžně známá pomůcka každého výtvarníka. Málo kdo si však uvědomuje, že z palety lze vyčíst mnoho informací o jejím vlastníkovy, stylu jeho práce, malířských zvycích apod.  Výtvarná paleta nám skutečně může poodhalit duši výtvarníka! 
 
Ačkoliv se může někomu zdát, že paleta nehraje přílišnou roli při vlastní tvorbě uměleckého díla, opak je pravdou. Každý malíř si svou paletu přizpůsobuje pro svoji práci tak aby mu co nejlépe vyhovovala a poskytovala mu maximální komfort při míchání barev.
 
Klasické palety můžou být dřevěné, z plastu nebo skleněné, mohou být bílé, tmavé, světlé nebo i barevné, mohou mít různé rozměry, velikosti a tvary. Mohou být pevné (taburety nebo desky horizontálně nebo vertikálně uložené) nebo klasické palety do ruky. Při práci se však mnozí umělci nevážou na klasické pomůcky a používají jako paletu i různé jiné podložky. Picasso např. používal jako podložku noviny !....někdy jsem měl při odhazování papíru smutný  pocit, řekl, protože by na něm mohla vzniknout fantastická symfonie barev.
 

 
 
 
A co nám může paleta říci o vlastnostech umělce a jeho stylu práce ?
 
Velikost palety = velikost obrazů
 
Je jasné, že výtvarník pracující na velikém obraze tedy pracující s velkými štětci, potřebuje hodně barvy potažmo prostoru pro barvu a pro její míchání. Naopak při práci na menších dílech není tolik prostoru zapotřebía umělec si vystačí s malou paletou.
 
 
Organizace palety = styl malby
 
Dle organizace barev na paletě lze rovněž usoudit, jakým stylem malíř pracuje. Upjatější a zásadový malíř řadí své barvy na paletě vždy dle určitého systému, aby barvu na paletě vždy snadno našel (barvy např. řadí dle barevného kruhu nebo dle tonality atd.). Po práci svou paletu pečlivě očistí, aby byla připravená pro další použití. Malíři uvolněného stylu příliš na pořádek na paletě nedbají a barvy řadí dle momentálního rozhodnutí nebo dle aktuálních potřeb. Barvy na paletě nechávají zaschnout a odstraní je až později, když uznají za vhodné.
 
 
 
Další vlastnosti palety jako je její barva, tón nebo z jakého materiálu je vyrobena je individuální záležitost každého malíře. Proto je důležité, vybrat si tu nevhodnější i pro sebe !!!

Comments

Popular Posts